litt oppsummering av utvekslingen min på norsk

skrev dette her for norsk klassen min, men tenkt at jeg skulle legge det ut for dere som snakker norsk 🙂 kanskje noe som jeg skrev er feil men oh well ❤

Min utveksling i Norge

Nå har jeg vært i Norge de siste åtte måneder! Jeg har opplevd og lært mye, og jeg har vokst opp så mye på så kort tid. Før jeg var i Norge, jeg har aldri vært i Europa før. I år har jeg vært i sju nye land, og har også reist mye her i Norge.

Mine erfaringer her i Norge

I min første måned av utvekslingen min, August, jeg startet på Roald Amundsen VGS, hvor jeg går på vanlig norsk skole og hvor, for de første fem måneder, skjønt jeg ingenting. Jeg var i København i min første uke her og (med rådgiveren min), og det var så vakkert. Jeg flyttet til min første vertsfamilie også, og i min første uker de hjalp meg mye til å lære litt norsk. Det var veldig vanskelig til å være her og skønne ingenting- jeg husker at etter tre måned det var nesten samme som når jeg kom til norge. Jeg forsto ingengting og det var utrolig frustrerende.

I den andre måned at jeg var i norge syklet jeg Rallarveien med klassen min. Det var en vanskelig tur, men det var en god mulighet for å bli kjent med de andre elevene i klassen min. Jeg var også i Stavanger sammen med de andre utvekslingstudentene i Norge med utvekslingsprogrammet mitt. Alle var veldig snille, og det var den helgen at jeg møtet mine bestevenner. Tilsammen er vi  tjue tre fra elleve forskjellige land. Vi hadde en fin tur og det var kjempefint å møte flere utvekslingstudenter som meg.

I oktober var det høstferie, og jeg husker at jeg jobbet fort på hytta i løpet av den uken til å lære meg mer norsk. Den uken var jeg på hytta i Skeikampen sammen med min første vertsmor og min bestevennine fra Australia, som kom til norge i Januar, åtte måneder før meg. Vi gikk på tur, og hver gang vi var ut på tur, de lærte meg nye norsk mat ord. Etter den uken jeg kunne alle grønnsaker på norsk, men det var alt at jeg kunne egentlig.

I November, jeg hadde en veldig fin helg i Frankrike sammen med rådgiveren min, vertsmoren og vertsøsteren min. Vi besøkte Eiffeltårnet, le Louvre, og Musée d’Orsay, og vi har gjort og sett svært mye på bare 3 dager. I Kanada vi må ta cirka fem år av fransk på skolen, og jeg var på utveksling en sommer i den fransk del av Kanada, men når jeg var i frankrike det var så vanskelig å snakke fransk fordi hvis jeg provd å finne en fransk ord for noe, så tok jeg den norsk ord i steden. Jeg har ikke begynt å snakke norsk ennå.

I desember var det juletid! Det var jo litt trist å være så langt fra familien min, men jeg hadde en fin jul hos verstfamilien min og gjorde mye annet den måneden. På starten av desember flyttet jeg til min andre vertsfamilie. Det var litt vanskelig, fordi jeg var så glad i min første vertsfamilie (spesielt i vertsmoren min), men min andre vertsfamilie var jo hyggelig og det var en god opplevelse for meg å bo der for tre måneder. Vinteren var veldig vanskelig for meg, fordi det var så rart for meg at det var så morkt hele tiden. Samtidig, det var veldig spesielt å feire jul i Norge, og jeg elsker norsk julemat. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre neste år når ingen lager pinnekjøtt og riskrem, og jeg kan ikke kjøpe julebrus. Noen dager før jul hadde jeg en kjempe fin opplevelse ved å se Nøttekneckeren med en venninna som også er fra Kanada, og det var veldig fint- det var en av mine favoritt utvekslingsminner.

I januar var det utrolig kaldt og mørkt. Jeg prøvd å gå på langrenn ski for den tredje gangen i livet mitt, og etter det gikk jeg på skitur med vertsfaren min nesten hver dag. Jeg lært å lage vaffler og skrivet mye på bloggen min, fordi det var kaldt og mer koselig å være inne.

I februar var jeg I Nesbyen med de andre utvekslingstudentene for en uke. Vi var ut på skitur flere ganger i uken og hadde de gøy i de varmt hytter også. Jeg gikk på slalom i nesbyen, og jeg har bare prøvd det en gang før i kanada når jeg var tolve. På slutten av turen var jeg på de black diamond runs. Etter min uke i Nesbyen var jeg veldig syk for en hele uke. Det var veldig dårlig og kjedelig å være hjem i sengen for så lenge, men det var viktig at jeg var bedre før jeg kom tilbake til skole. På starten av utvekslingen min laget jeg en blogg, så denne uka hadde jeg ganske mye tid for å skrive på bloggen min. På vinterferie var jeg på hytta igjen. Det var koselig, og jeg var der sammen med min vennine fra Kanada som er på utveksling i Ås, og vi øvd vår norsken sammen. Vi spilt monopoly på norsk og det var kjempegøy.

Mars var utrolig opptatt og full av bevegelse for meg. Den første dag i mars flyttet jeg til min siste vertsfamilie. Etter det var jeg i frankrike med fransklassen min for en uke, da var jeg i trysil med idrettsklassen for fire dager. Før påskeferie feiret jeg mitt 18 årsdag, og moren min besøkt Norge. Når hun var her reiste vi til Praha, også var vi i Sverige for å oppleve litt norsk harry-handling. Det var kjempefint å se henne.

Nå er det april og jeg har tre måneder igjen i norge! Jeg har ikke så mye som skjer de neste ukene, men jeg gleder meg til 17 de mai og til å ta en tur av norge i juni med utvekslingsprogrammet mitt. Det er fint også til å bli ikke så opptatt, og jeg liker det godt å bare slappe av og være sammen med vertsfamilien min. Jeg begynt å trene på en treningssentre også, så følger jeg virkelig som en norsk teenager nå.

Hva er forksjellig mellom Kanada og Norge?

Det er mange forksjeller mellom Kanada og Norge, spesielt mellom utdanning, samfunn, og kollektivtransport.

Utdanning i Kanada er gratis før universitet, men etter vidergænde er det veldig dyrt. På grunn av utdanning er så dyrt, det er mange som får ikke mer utdanning etter videregænde. Også det er veldig vanskelig for de som gått på universitet til å få jobb etterpå, fordi det er ikke nok hvis du har bare en bachelor. Vi har også mange gammel mennesker som jobber på McDonalds eller noe som det fordi de har ikke videre utdanning, og vi som er ungdom trenger de jobber der for å få penger for våre utdanning. Hvis ungdommene kan ikke få jobber, stipend, eller penger fra foreldren deres, kanskje de skal ikke ha penger for å gå til universitet eller høgskole. Utdanning i Kanada er veldig dyrt, og nordmenn er veldig lykkelig til å ikke betale så mye for utdanning deres.

Min videregænde skole i Kanada er også veldig forksjellig fra Roald Amundsen VGS og andre videregænde skoler her i Norge. Vi aldri bruker PC’ene våre på skole. Vi har de samme fire kurs hver dag for et halvt år, og da tar vi fire forksjellig kurs for den andre halvt år. På grunn av vi har de samme kurs hver dag, det er viktig vi gjøre vår lekse hver kveld. Noen ganger er det veldig vanskelig å fortsette hvis man jobber etter skole hver kveld.

Samfunn er også veldig forskjellig i Kanada enn i Norge. I Kanada er det en stigma om kollektivtransport, og derfor ingen bruker det. Ungdom og barn ta en skolebuss til skole hver dag, og når de er 17 og kan kjør, de bare kjøre seg. Voksen kjøre alltid, det er bare i de veldig store byer hvor man tar kollektivtransport. På grunn av ingen tar kollektivtransport, den kollektivtransport som vi har er veldig dårlig. I min by, som har 18,000 mennesker, vi har bare to bybusser som går en gang i timen, men det er alltid litt usikkert hvis det skal kom.

Også, folk i Kanada er mer vennlig enn nordmenn, og når vi er i sentrum av byen alle smil og si hei til alle. Folk er rask til å hjelpe hverandre, og hvis man trenger noe man vet at de kan spør nesten alle folk som de møte på veien. Når moren min var i Norge og vi var på bussterminal jeg sagt til henne at du kan ikke prøv å snakke med dem du kjenner ikke på bussen eller i byen, ikke se på dem. Jeg fant det var vanskelig i starten på skole fordi folk var ikke så vennlig enn i Kanada, og det var vanskelig å få venner fordi jeg tenkte at det var rart at alle var så asosial og kanskje alle tenkte at jeg var rar fordi jeg var motsatt dem. Kanskje når jeg dra hjemme skal jeg være litt mer asosial etter et år her.

Hva har jeg lært fra min år 5000 kilometres fra hjemme?

Etter åtte måneder i Norge, 5000 kilometres fra hjemme, har jeg lært utrolig mye. Det har jo vært veldig vanskelig å bo så langt fra familien min og mine bestevenner, men i Norge har jeg fant en nye familie (eller tre) og flere nye venner fra over hele verden som jeg vet at jeg skal alltid ha. Nå er mine bestevenner fra andre siden av Kanada, Australia, Mexico, Japan, USA, og Norge (selvfølgelig).

Jeg har lært så mye her i norge, men den viktigste ting som jeg lært var at det er alltid viktig at man være behjelpelig og takknemlig, også ikke oppgi når noe er vanskelig. Jeg fant at ingenting er for mye vanskelig hvis det er bare for en time. Etter et år og etter jeg har bodde hos tre forskjellig familier har jeg fant at alle folk er veldig forksjellig, og det var noe som jeg likt ikke og noe som jeg elsket hos hver verstfamilie. Også jeg var litt overrasket når jeg kom til norge og fant ut at jeg skulle gå i idrettsklassen- i Kanada liker jeg kunst og fotografering, derfor idrettsklassen var en stor forandring for meg. Men samtidig, som jeg sagt før, jeg tror at man klarer seg alt selv om det er bare for en time, eller en dag.

Hva liker jeg beste om Norge?

Det er faktisk masse som jeg skal kom til å savne når jeg er tilbake i Kanada. I Norge synes jeg at det er så lett å ta bussen eller toget til byen- i Kanada må vi kjøre en time inn i Toronto fordi toget til byen fra min liten by koste rundt 400 kroner der og tilbake igjen. Vi får lappen når vi er 17, men jeg kjører ikke så jeg er bare i byen hvis mine venner kjører der og henter meg.

Det er helt sikkert at jeg skal savne norsk mat utrolig mye når jeg er tilbake i Kanada. Før utvekslingen min, hørt jeg at norsk mat var ganske dårlig, men jeg synes at det er ikke sann. Jeg kom til å bli så glad i norsk sjokolade og norsk yogurt, og jeg er sikkert at jeg har spist mer sjokolade i denne året enn grønnsaker. Jeg er også veldig glad i brunost og vaffler med brunost og sylttetøy, og nå er jeg en ekspert til å lage norsk vaffler.

Jeg kom til Norge uten å vite hvor det var på kartet, og nå er det stedet som kaller jeg hjemme. Det har vært en veldig spennende år, og det er helt sikkert at jeg skal alltid husker denne år som den beste år av livet mitt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s